Na czym polega dieta low IG?
Dieta low IG, czyli dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, staje się coraz bardziej popularna. Dla wielu osób jest ona świadomym sposobem na zdrowe odżywianie. Na czym dokładnie polega dieta low IG? W niniejszym poradniku omówimy jej główne zasady i podpowiemy, u kogo dieta o niskim indeksie glikemicznym może sprawdzić się najlepiej.
Czym jest indeks glikemiczny?
Zacznijmy od podstaw! Indeks glikemiczny (w skrócie – IG) określa, jak szybko dany produkt spożywczy podnosi poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim IG są trawione i wchłaniane wolniej, prowadząc do łagodniejszego wzrostu glukozy. Dieta low IG sprawia, że glukoza we krwi ulega mniejszym skokom po spożytym posiłku.
Jak działa dieta o niskim indeksie glikemicznym?
1. Wolniejsze wchłanianie cukru
Pokarmy o niskim IG są wolniej trawione i wchłaniane przez organizm. Dzięki temu glukoza uzyskana ze spożytych pokarmów uwalnia się do krwiobiegu powoli, bez nagłych skoków.
2. Apetyt pod kontrolą
Pokarmy o niskim IG sprawiają, że czujemy sytość przez dłuższy czas. To może pomóc w kontrolowaniu apetytu i okazać się wsparciem w utrzymaniu wagi na stabilnym poziomie.
3. Wsparcie w cukrzycy
U osób z cukrzycą dieta o niskim IG pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Glukoza utrzymująca się na stabilnym poziomie może zmniejszyć ryzyko komplikacji związanych z występowaniem choroby.
4. Energia na dłuższy czas
Ponieważ pokarmy o niskim IG są trawione wolniej, dostarczają tym samym energii przez dłuższy czas. Zapomnij o spadkach energii w ciągu dnia albo chęci drzemki po zjedzonym posiłku!
6. Dieta na zdrowie
W przypadku diety o low IG, należy spożywać pełnoziarniste pieczywo i makarony, nieprzetworzone pokarmy (np. otręby) oraz świeże owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Dobrze skomponowana dieta ze zbilansowanymi, różnorodnymi posiłkami nie odbije się na Twoim zdrowiu czkawką, za to odczujesz pozytywne rezultaty.
U osób z nadwagą i otyłością dieta low IG wspomaga utratę nadmiarowych kilogramów oraz wspiera osoby np. z chorobą Hashimoto w normalnym, codziennym funkcjonowaniu.
Zasady diety low IG
- unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym
Wysokie IG cechuje przetworzoną żywność z dużą zawartością cukru, słodzone napoje, oranżady, słodycze i białe pieczywo.
- spożywaj produkty o niskim IG
Zamień białe pieczywo na ciemne, które charakteryzuje się niskim IG. Spożywaj świeże owoce i warzywa, np. sałatę, cukinię, pomidory, truskawki, jabłka, morele.
- zrezygnuj z żywności przetworzonej
Przetworzone jedzenie, o liście składników dłuższej od listy zadań w pracy, to wróg diety low IG. Unikaj żywności przetworzonej i wyklucz ją z codziennych posiłków.
- komponuj kolorowe posiłki
Im bardziej kolorowo na Twoim talerzu, tym lepiej! I nie chodzi o wykorzystanie sztucznych barwników, a sięganie po świeże warzywa i owoce, naturalne źródła białka i witamin.
U kogo sprawdzi się dieta o niskim IG?
Pozytywne efekty diety low IG odczują osoby, u których występuje:
- nadwaga,
- otyłość,
- cukrzyca,
- insulinooporność,
- zespół policystycznych jajników (w skrócie – PCOS),
- schorzenia układu pokarmowego
- problemy z niedoczynnością tarczycy,
- choroba Hashimoto
Ponadto, dieta o niskim IG polecana jest w walce z trądzikiem, zaparciami, wzdęciami czy częstymi bólami brzucha.
Dieta Low IG to świadomy wybór, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, od kontrolowania wagi po walkę z problemami skórnymi. Wprowadzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym do swojego jadłospisu to krok w stronę lepszego samopoczucia i zdrowia.